Kirjan kansimateriaali

posted in: Kirja | 0

Kirjan kannet kiinnittävät ensimmäisenä huomion ja siksi kansiin kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota. Monille varmaankin tuttua katsella kirjakaupassa kirjojen kansia ja jopa ostaa pelkästään sen perusteella. Kansi onkin kirjan myyntipakkaus ja tärkeä osa kirjan markkinointia.

Vaihtoehtoina kansissa on joko pehmeät tai kovat kannet. Kumpi sitten kannattaisi valita omaan kirjaan.

 

Kirjan kansi on monen osan kokonaisuus

Kirjan kansi koostuu kirjan kansimateriaalista, koosta, kannen kuvasta, väristä ja typografiasta. Kaikki nämä vaikuttavat mielikuvaan kirjasta.

Kansien perusteella saa tietyn mielikuvan kirjasta ja on hyvä kiinnittää huomiota kirjan aiheeseen ja minkä kuvan haluaa kirjasta antaa. Yksi mielikuvaan vaikuttava asia on kansimateriaali ja siitä on hyvä aloittaa.

 

Pehmeäkantinen kirja

Pehmeäkantinen kirja on pokkarityyppinen jossa on hieman paperia paksummat kannet. Pehmeiden kansien materiaali on usein päällystetty kartonki. Pehmeäkantinen kirja on edullisempi ja siihen päädytään usein käyttötarkoituksen tai budjetin takia.

Pienillä painosmäärillä pehmeäkantinen kirja on painatuskuluiltaan selvästi kovakantista edullisempi ja jos kirjaa ei ole tarkoitus myydä korkeaan hintaan on pehmeäkantinen kirja oikea valinta. Pehmeäkantisia kirjoja ovat usein; runokirjat, tietokirjat, oppikirjat ja myös romaanit.

 

Kovakantinen kirja

Kovakantinen kirja on koviin pahvikansiin sidottu kirja. Kovien kansien materiaali on kirjankansipahvi jossa voidaan käyttää paljon erilaisia päällysvaihtoehtoja.

Jos kirjalle haluaa arvokkuutta ja kestävyyttä on oikea valinta yleensä kovakantinen kirja. Sen valmistuskustannukset ovat painosmäärästä riippuen selvästi pehmeäkantista suuremmat ja kovakantisen kirjan myyntihinta onkin Suomessa yleensä jopa kaksinkertainen pehmeäkantiseen verrattuna. Kovakantisia kirjoja ovat usein; romaanit, sukukirjat, kuvateokset, elämänkertakirjat ja historiikit.

 

Kansipaperi

Kansipaperi eli suojapäällys on sidotun kirjan irrallinen päällyspaperi. Suojapaperissa on tavallisesti sama kansikuva ja takakansiteksti kuin nidotussa kirjassa. Kuva voi olla myös painettu suoraan kirjan kanteen, jolloin kansipapereita ei käytetä.

 

Kannen suunnitteluun kannattaa panostaa

Koska ensivaikutelma kirjaan saadaan kannesta, kannattaa kannen suunnitteluun ja toteutukseen panostaa ja uhrata hiukan extraa. Huolellinen ja onnistunut kannen suunnittelu onnistuu herättämään kiinnostuksen kirjaan sen sisällöstä riippumatta. Vaikutus esimerkiksi kirjan myyntiin voi olla aivan ratkaiseva.