Kirjan paperilaatu

posted in: Kirja | 0

Kun avaat kirjan ja selailet sen lehtiä, ensimmäinen vaikutelma kirjaan on sen lehtien paperilaatu, miltä paperi näyttää ja miltä se tuntuu kädessä. Sillä voidaan vaikuttaa kirjan tyyliin ja vaikutelmaan.

Jos et ole aikaisemmin kiinnittänyt huomiota paperilaatuihin niin nyt oman kirjan ulkoasua miettiessä on ehkä kiinnostavaa selailla kirjoja ja muitakin painotuotteita ja tehdä huomioita eri paperilaaduista ja niiden eroista.

Erilaisilla paperilaaduilla voidaankin viestiä erilaisia vaikutelmia, esimerkiksi mattapintaista paperia pidetään yleensä tyylikkäämpänä kuin kiiltäväpintaista ja sanomalehtipaperia.

 
Paperilaadun valinta

Paperilaadun valintaan vaikuttaa suurimmalta osin kirjan tyyli ja lisäksi tekniset vaatimukset. Paperilaatuja on paljon ja niiden hinnat myös vaihtelevat ja se vaikuttaa myös kirjan kustannuksiin.

Paperilaadut jaetaan yleensä päällystämättömiin ja päällystettyihin papereihin.

 
Päällystämättömät paperilaadut

Mattapintaiset paperilaadut ovat aina päällystämättömiä ja niitä käytetään yleensä tekstikirjoissa ja päällystettyjä käytetään tieto- ja kuvakirjoissa.

 
Päällystetyt paperilaadut

Päällystettyjä paperilaatuja on sekä matta- että kiiltäväpintaisia. Lisäksi päällystetyissä on puolikiiltäviä ja silkkipintaisia sekä taidepainopapereita.

Kiiltäväpintainen paperi on hyvä silloin kun värien ja kuvien pitää toistua hyvin. Mattapaperi ei toista kuvia yhtä hyvin. Kiiltäväpintaiselta paperilta voi olla vaikea lukea tekstiä kiillon ja heijastusten takia.

Jos kirjassa on paljon kuvia ja tekstiä, voi hyvä valinta olla silkkimatta paperi.

 
Paperin paksuus

Paperin paksuudessa on yleensä käytäntönä mitä suurempi sivumäärä sitä ohuempaa paperia käytetään. Jos kirjassa on kovin vähän tekstiä ja siihen haluaisi enemmän paksuutta, voi valita paksumman paperilaadun.

 
Paperin väri

Paperin värissä kannatta ottaa huomioon että kaikki valkoiset paperit eivät ole samansävyisiä ja valkoisuus vaihtelee vielä eri paperilaaduissa. Väri voi olla harmahtavaa, kellertävää, sinertävää jne. ja erot huomaa hyvin kun katsoo eri paperilaatuja vierekkäin.

Mitä valkoisempi paperi sitä paremman kontrastin se tarjoaa kuville ja värit näkyvät kirkkaina. Tekstikirjassa taas kovin valkoinen voi luoda liian suuren kontrastin mustan tekstin kanssa ja vähemmän valkoiselta paperilta voi olla helpompi lukea.

Paperi voi olla myös värillistä. Värillisiä papereita on läpivärjättyjä ja pintavärjättyjä ja niitä voi käyttää vaikkapa tehokeinoina osassa julkaisua. Silloin on otettava huomioon että painoväri erottuu riittävästi taustaväristä.

Kirjapainoista voi myös kysyä paperinäytteitä joista voi vertailla eri paperilaatuja ja paksuuksia.

Paperi on kirjan ulkoasun tärkeä osa ja sen valintaan kannattaa kiinnittää tarpeeksi huomiota.